Zakład Kamieniarski Łódź

Materiały do robót murarskich w kamieniarstwie

praca kamieniarza, kamieniarstwo w polsce, kamieniarstwo łódzkie, materiały w kamieniarstwiePodczas wykonywania zawodu kamieniarza przydatne są w pewnym zakresie podstawowe roboty murarskie, np. przygotowywanie zapraw murarskich, wykonywanie odcinków murów o różnych grubościach i kształcie z cegieł, pustaków i bloczków, a także umiejętność rozliczenia materiałowego tych robót i obliczenia wynagrodzenia za pracę.

Zaprawy budowlane są mieszaniną:

-spoiwa (wapno, cement, gips, glina, spoiwa polimerowe),

-wypełniacza (drobnego kruszywa),

-wody,

-dodatków technologicznych.

Rodzaje spoiw:

-spoiwa wapienne: wapno gaszone, wapno suchogaszone (hydrauliczne),

-spoiwa cementowe: CEM I - cement portlandzki, CEM II - mieszany, CEM III - hutniczy, CEM IV - pucolanowy.

Zgodnie z wymogami dotyczącymi materiałów niebezpiecznych na workach określone są wskazówki dotyczące ryzyka R i zachowania bezpieczeństwa B.

W zależności od użytego zaczynu (spoiwa) pochodzi nazwa zaprawy: wapienna (oznaczenie w), cementowa (c), cementowo wapienna (cw), cementowo-gliniana (cgl).

W zależności od wytrzymałości na ściskanie zaprawy dzieli się na klasy, oznaczone literą M i liczbą odpowiadającą wyrażonej w MPa średniej wytrzymałości zaprawy.  Rozróżnia się następujące klasy zapraw budowlanych: M1; M2; M5; M10; M20.

 

Konsystencja zaprawy, czyli gęstość zaprawy ma wpływ na mechaniczne i fizyczne właściwości zaprawy stwardniałej. Konsystencję można badać różnymi metodami na przykład z użyciem stożka pomiarowego lub za pomocą stolika rozpływu. Wykonuj ąc badanie stożkiem pomiarowym w zależności od głębokości jego zanurzenia wyróżniamy następujące konsystencje:

-bardzo gęsta - 1-4 cm,

-gęstoplastyczna 4-7 cm,

-plastyczna - 7-10 cm,

-rzadka 10-12 cm.

Składniki zapraw mogą być dozowane: objętościowo, wagowo, wagowo - objętościowo. Dozowanie składników.

Do odmierzania składników zapraw należy używać odpowiednich pojemników (wiadra 10l, miarek pojemnościowych). W dozowaniu objętościowym podaje się proporcje w formie np. cement: wapno: piasek 1:1:4. Jednostką mogą być np. wiadra. Nie podaje się ilości wody. Ilość ta zależy od potrzebnej konsystencji zaprawy. 

Zaprawy można przygotowywać ręcznie, ale powinno się to odbywać tylko w przypadku prowadzenia niewielkich robót murarskich lub mechanicznie przy zastosowaniu odpowiedniego sprzętu. Należy zwrócić szczególna uwagę na dokładne odmierzenie i wymieszanie składników, aż do uzyskania jednolitej barwy. Do odmierzania składników zapraw należy używać odpowiednich pojemników (wiadra 10l, miarki pojemnościowe).

Ręczne mieszanie zapraw. Zaprawa cementowa - dozowanie składników:

-odmierzyć potrzebną ilość składników zaprawy,

-wymieszać na sucho cement z piaskiem do uzyskania jednolitej masy,

-dodawać wodę ciągle mieszając.

Zaprawa cementowa powinna być zużyta w ciągu 2 godzin, a jeśli temperatura otoczenia przekracza 25oC czas ten nie powinien przekraczać 0,5 godz.

Zaprawa cementowo-wapienna - dozowanie składników:

-odmierzyć potrzebną ilość składników zaprawy,

-wymieszać cement z piaskiem,

-dodać ciasto wapienne rozrzedzone wodą,

-mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Zaprawa cementowo - wapienna powinna być zużyta w ciągu 5 godzin, a jeśli temperatura otoczenia przekracza 25oC czas ten nie powinien przekraczać 1 godz. 

Czas mieszania mechanicznego od 2 do 2,5 min.

Zaprawy cementowo- wapienne - sposób i kolejność dozowania składników.

1.odmierzyć potrzebną ilość składników zaprawy np. 1:1:6,

2.wymieszać składniki sypkie: cement, wapno i piasek,

3.jeżeli do zaprawy stosowane są dodatki sypkie wymieszać je z cementem,

4.dodać do betoniarki wodę,

5.jeżeli do zaprawy stosowane są dodatki ciekłe (np. ciasto wapienne), to należy je wymieszać z wodą.

Czas mieszania mechanicznego od 2 do 2,5 min.

Elementy do murowania:

Wyroby ceramiczne stanowią grupę najbardziej znanych materiałów budowlanych. W pracy kamieniarza najczęściej przydatne są: cegły i pustaki. Materiały te charakteryzują się:

-dużą wytrzymałością na ściskanie,

-małą nasiąkliwością,

-ognioodpornością,

-dobrą izolacyjnością cieplną,

-mrozoodpornością.

Cegły mają znormalizowane wymiary 250x120x65mm. Czasami zachodzi konieczność wykorzystania cegieł ułamkowych: dziewiątek o wymiarach 180x120x65mm, połówkowych o wymiarach: 120x120x65mm, ćwiartek o wymiarach 60x120x6mm oraz beleczek o wymiarach 250x60x65mm.

Oprócz wyrobów ceramicznych wykorzystywane są także wyroby z zapraw i betonów np. bloczki, pustaki.